A NOB jóváhagyta a 2020-as tokiói olimpia összes helyszínét

A NOB jóváhagyta a 2020-as tokiói olimpia összes helyszínét

 

A NOB jóváhagyta a 2020-as tokiói olimpia összes helyszínét

A május 2-3. között Lausanne-ban ülésező Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága jóváhagyta a 2020-as tokiói nyári olimpia összes helyszínét, tudatta honlapján a játékok szervezőbizottsága.

Az ülés előtt már csak az olimpia labdarúgó-mérkőzéseinek otthont adó hét stadion várt jóváhagyásra, és mivel a szervezet zöld utat adott a létesítményeknek, így hivatalosan is teljessé vált a helyszínek mezőnye.

A hét stadion, melyet a NOB a mostani ülésén fogadott el a Sapporo Dome, a Miyagi-stadion, a Kashima-stadion, a Saitama-stadion, a Tokyo-stadion a yokohamai International-stadion és a tokiói olimpiai stadion.

A tokiói olimpia eseményei összesen 43 helyszínen fognak zajlani, melyek közül 25 már korábban is használatban volt. Ehhez jön hozzá még 10 ideiglenesen felállított létesítmény, illetve nyolc teljesen új, melyeket az olimpia után is használni fognak.

Tokió városvezetése, a NOB, és a nemzetközi szövetségek között zajló tárgyalások és számos vizsgálat után végül három előzetesen tervezett létesítmény nem épül meg, így 40-ről 60 százalékra nő az olimpián használt, már meglévő létesítmények száma. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy ezzel a döntéssel a szervezési költségek is 200 milliárd jennel (közel 480 milliárd forinttal) csökkennek.

A már meglévő helyszínek használatának előnyben részesítése a NOB új februárban bevezetett stratégiájának a része, amivel az olimpiai szervezést szeretnék fenntarthatóbbá tenni. Az olimpiai stadiont és további állandó helyszíneket közösségi helyekként fogják hasznosítani a játékok után, amivel a japán főváros élhetőségét szeretnék javítani, főleg a sport területén.

Továbbá a helyszínek 40 százaléka Tokión kívül lesz majd található, a labdarúgó- és baseballmérkőzések például Ibaraki, Miyagi és Fukushima prefektúrákban, amik a legjobban sújtott területek voltak a 2011-es természeti katasztrófa által. Ezzel a szervezőbizottság több régiót és embert tervez bevonni az olimpiai eseményekbe, ezáltal is nagyobb érdeklődést kreálva az események iránt.

„Egyszerre adtuk le mind a hét stadion iránti kérelmet, és nagyon boldog vagyok, hogy a NOB nem talált bennük kivetnivalót, hiszen ez azt jelenti, hogy mostanra minden létesítményünk zöld utat kapott. 40 százalékról 60-ra emeltük a már meglévő infrastruktúra használatát, és a környékbeli régiók önkormányzataival közösen összefogva adunk otthont az eseménynek. Remélem, hogy ez az olimpia kiváló példája lesz a fenntarthatóságnak, és egyben minél több emberhez eljutnak az esemény izgalmai” – mondta a döntés után a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Yoshiro Mori.

(MOB, Tokyo2020.org, fotó:tokyo2020.org)

 

By |2018-05-04T06:50:34+00:00április 19th, 2018|Archívum, Hírek|0 Comments