Edzői Életmű Díjasok

Edzői Életmű Díjasok2018-09-06T19:13:55+00:00

Edzői Életmű Díjasok 2018

Kecskés Gáborné

Asztalitenisz

A korábbi sokszoros válogatott sportoló versenyzői pályafutása után, 1982-ben sportegyesületében a Statisztika Petőfi Sport Clubban vállalt edzői munkát. Több, mint 30 éven át meghatározó tagja volt az egyesület edzői csapatának. Szinte minden játékos a keze alatt nevelődött. Sokszoros Európa-bajnokok, világbajnoki helyezettek korosztályos Európa-bajnokok nevelő edzője volt. Játékosként és edzőként is elhivatott, végletekig szorgalmas sportember volt.

Dr. Török János

Atlétika

A Budapesti Honvéd és a magyar Atlétikai Club, valamint több kis egyesület közép- és hosszútávfutóival dolgozott. Egykori futói közül még ma is többen országos csúcstartók. Elméleti szinten magas színvonalon foglalkozott a futó állóképesség fejlesztésével, az intervall edzéssel, az edzésmódszerek és versenyrendszer összefüggéseivel.

Cornides Edit

Öttusa

1989-től napjainkig a Központi Sportiskola öttusa szakosztályában dolgozik, ahol a versenyzők úszó edzéseit vezeti. Az általa edzett versenyzők, köztük Kasza Róbert, Földházi Zsófia, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Bartalis Zsófia utánpótlás és felnőtt Európa- és világbajnokságokon egyéniben és csapatversenyben számtalan érmes és pontszerző helyezést értek el. Edzői munkája mellett közreműködött a középfokú edzőképzésben is.

Kunfalvy Péter

Vívás

1967-től 2005-ig, csaknem negyven éven keresztül egy sportegyesületben, a Vasas Sport Clubban tevékenykedett. Ez alatt az idő alatt számtalan fiatallal foglalkozott, akikből később korosztályos és válogatott vívó lett. A vívás sportágat mint a Magyar Vívó szövetség elnökségi tagja, és mint a Bíró Bizottság tagja is segítette. Nemzetközi versenybíróként olimpián, világ és Európa-bajnokságokon is közreműködött.

Kelemen Attila

Vízilabda

1984-től edzősködik Egerben, 1997-től 2014-ig a Magyar Vízilabda szövetségben részfoglalkozású edzőként felnőtt és korosztályos válogatott csapatoknál is eredményesen tevékenykedett. Ő hozta be a sportágba Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. Játékosa, Serfőző Krisztina a 2005-ben világbajnok csapat tagja volt.

Jung András

Fogyatékos sport

1970-től 1988-ig a Budapesti Építők Sport Clubban volt atléta edző, ahol első sorban gyaloglókkal foglalkozott eredményesen. 1998-tól segíti társadalmi munkában edzőként a Magyar Szervátültetettek Szövetsége tevékenységét. Versenyzője – egyben felesége – Jung Andrásné Kármán Ágnes irányításával 34 világbajnoki és 41 Európa-bajnoki címet szerzett, 52 világcsúcsot és 58 Európa-csúcsot állított fel.

Edzői Életmű Díjasok 2017

Antal Andor

Erdei Péter

Herendi Iván

Holló MIklós

Tomhauser István

Tóth Sándor

Edzői Életmű Díjasok 2016

Bátor Vilmos

Kosárlabda
Bátor Vilmos 1960-ban kezdte edzői pályafutását. Alapító tagja volt a Központi Sportiskola kosárlabda szakosztályának. A KSI-ben olyan kiváló, válogatott játékosok nevelője volt, mint Kiss Lenke, Németh Ágnes és Beloberk Éva olimpiai 4. és Európa-bajnoki 3. helyezett válogatottak és Gulyás Ildikó, olimpiai 4. helyezett kosárlabdázó. Részt vett az első sportiskolai kosárlabda tanterv kidolgozásában. Ma is aktív edzői munkát végez a Kiss Lenke Kosárlabda Suliban.

Katona Géza

Birkózás
Katona Géza edzői pályafutását 1976-ban kezdte. Elsősorban az utánpótlás-nevelés területén ért el kiváló eredményeket. Versenyzői birkózó serdülő, ifjúsági és junior Világ- és Európa-bajnokságokon számos helyezést értek el. Edzői tevékenységét végig a Tatabányai Sport Clubban végezte s közben részfoglalkoztatásban és társadalmi munkában a Magyar Birkózó Szövetség utánpótlás edzőjeként is dolgozott.

Kiss László

Evezés
Kiss László 1985-től dolgozik edzőként. Versenyzői közül Varga Tamás és Hirling Zsolt az evezős sportág első magyar könnyűsúlyú világbajnokai, olimpiai 5. helyezettek. Kokas Gergely világbajnoki 3. és 6., Pető Mercédesz és Pető Tímea világbajnoki 4. helyezettek voltak. Versenyzői több, mint 50 felnőtt magyar bajnoki címet szereztek. Négyszer választották az év evezős edzőjévé.

Dr. Tim Gábor

Vízilabda
Dr. Tim Gábor 1978-ban kezdte edzői pályáját. Több sportegyesületbe is dolgozott utánpótlás-nevelő edzőként. 1985-1992 között, majd 2006-2011 között a Magyar Vízilabda Szövetség tehetséggondozó programjában dolgozott. Egyesületi és szövetségi edzőként foglalkozott többek közt Kiss Gergely, Varga Dániel, Varga Dénes olimpiai bajnokokkal, Antal Dóra, Kisteleki Hanna, Keszthelyi Rita Európa-bajnokokkal

Az MVLSZ honlapjának szakmai tanácsadás rovatát vezette.

Edzői Életmű Díjasok 2015

Antalovits Ferenc

Súlyemelés
Versenyzőként is kiváló eredményeket ért el, négyszer volt EB bronzérmes. Edzői Pályáját 1986-ban kezdte Szombathelyen, a Haladás Vasutas Sportegyesületben és a mai napig is ott dolgozik. Közben 2001-ben egy évig a szövetségi kapitányi feladatot is ellátta. Folytatva a kiemelkedő szombathelyi súlyemelő hagyományokat, iskolát teremtett. Versenyzői – Márkus Erika, Krutzler Eszter, Dankó Ilona – olimpiai és világbajnoki érmeket szerezte. Emellett eredményes utánpótlás –nevelő munkát is végzett. Vas megyében segítette a sportág edzőképzését.

Czigány Károly

Vízilabda

Edzősködni 1970-ben kezdett a BVSC-ben, majd 1981-től nyugdíjazásáig a Ceglédi Vasutas Egyesületben dolgozott. A legenda szerint ő nyitotta és zárta az uszodát. Ma is, nyugdíjasként, gyerek csoportoknak oktatja a vízilabdázást. 1974 és 2013 között a Magyar Vízilabda Szövetség megbízásából a különböző korosztályos válogatott kereteknél dolgozott és tehetséggondozó táborokat vezetett. Saját nevelésű játékosai felnőtt és korosztályos kontinentális és világbajnokságokon számtalan érmes helyezést értek el. Munkásságáért több kitüntetést kapott. 2000-ben sportága az Év Edzőjének választotta.

Giczy Csaba

Kajak-kenu
1978-tól dolgozik edzőként a Tungsram SC-ben és annak utód egyesületében, az Újpesti Sport és Természetjáró Egyesületben. Dombi Rudolf, akivel három éven keresztül dolgozott, Londonban olimpiai bajnok lett. saját nevelésű versenyzői felnőtt és korosztályos EB-ken és VB-ken több érmet szereztek. Klubjában mint vezetőedző igazi közösséget teremtett. Az eredményhez vezető szakmai munka mellett mindig rendkívüli figyelmet fordított a sportolók emberi nevelésére, a versenyzőtársak tiszteletére, a sporttevékenység természetes és mesterséges környezetének ápolására. 2011-ben megkapta az Újpest Gyermekeiért Díjat, 2014-ben pedig a Magyar Kajak-kenu Szövetség Arany Érdemrendjét.