Mesteredzői díjasok

Mesteredzői díjasok2018-09-06T19:25:37+00:00
Mesteredzői díjasok 1952-2012-ig (letölthető pdf)

Mesteredzőink 2018

Bánhidi Ákos

Rövidpályás gyorskorcsolya

Edzői pályafutását 1989-ben kezdte. 1992-től 1997-ig sportegyesületi munkája mellett volt válogatott edző, majd 2001-től napjainkig a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edzője és egyben menedzsere is. Irányításával a gyorskorcsolya válogatott a sportág nemzetközi élmezőnyébe emelkedett, olimpiai és világbajnoki érmeket és helyezéseket szerzett. Tevékenységének eredményeként a férfi váltó a 2018. évi Pjongcsangi téli olimpián sporttörténelmi eredményt ért el, olimpiai bajnoki címet szerzett.

Gárdos Gábor

Vívás

2003-tól tíz évig a Budapest Sportegyesület edzője volt, majd 2013-tól az MTK-ban edzősködik. Versenyzője Szatmári András 2017-ben kar egyéni világbajnok és csapatban 2. helyezett lett. Saját nevelésű versenyzője Márton Anna junior Európa- és világbajnok, felnőtt Európa-bajnoki 2. és világbajnoki 3. helyezett.

Mesteredzőink 2016

Feczer Viktor

Parasport
Feczer Viktor kiváló eredményeket ért el versenyzőivel a parasportban. Krajnyák Zsuzsa a kerekesszékes vívásban világbajnokságot és Európa-bajnokságot nyert, Paralimpiai Játékokon 2. és 3. helyezést ért el. Dani Györgyi Európa-bajnok és Paralimpiai Játékok 2. helyezett volt.

Széplaki Pál

Lovassport
Széplaki Pál 25 évig volt a Budapest Honvéd Sport Egyesület lovas szakosztályának vezetőedzője és 1990-től 2005-ig a díjugrató válogatott vezetőedzője. Versenyzői, Rezgő Zoltán és Szász Attila a Közép-európai Világkupákon négy alkalommal értek el első helyezést. Túri József világbajnoki 6. helyezett volt. Az öttusa olimpiai bajnok Fábián László is felkészülését is segítette. Több tanulmánya jelent meg a Lovassport, lótenyésztés szaklapban. Részt vett a Testnevelési Főiskola lovas szakedző képzésében.

Telegdi Attila

Gyorskorcsolya
Telegdi Attila a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edzője. Versenyzői közül Liu Shaolin Sándor megszerezet a sportág első magyar világbajnoki címét. Knoch Viktor a 2006. évi Téli Olimpián 5. helyezést ért el. Versenyzői felnőtt és utánpótlás Világ- és Európa bajnokságokon, világkupákon számos érmet nyertek és helyezést értek el.

Mesteredzőink 2015

Györe Lajos

Vízilabda
1978-ban kezdett edzősködni a Budapesti Spartacusban, majd 16 évig irányította a BVSC női csapatát. Minden évben dobogós helyezést ért el a csapattal, négyszer a Magyar Bajnoki címet is elnyerték. Legnagyobb nemzetközi sikereit a Domino BHSE POLO csapatával érte el: 2006-ban LEN Kupát nyertek, 2007-ben megnyerték a Nemzetközi Szuper Kupát. 1993-tól 2005-ig a Magyar Vízilabda Szövetség női utánpótlás vezetőedzője volt. Az ifjúsági és junior válogatottal Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon több dobogós helyet is elért. 2000-től 2004-ig a felnőtt női válogatott felkészülését is segítette. Válogatott játékosok sorát nevelte. Részt vesz a sportág edzőképzésében is.

Sántics Béla

Úszás
1982-ben kezdett úszásoktatással foglalkozni Pécsett. Később a Pécsi Sportiskola (TÁSI) úszóedzője, majd az úszó szakosztály vezetőedzője lett. Saját nevelésű versenyzője Bodor Richárd, akivel 22 évig foglalkozott. Bodor Richárd többször volt EB bronzérmes. Másik kiemelkedő tanítványa Biczó Bence, aki EB ezüstérmes és Universiade és Ifjúsági Olimpia győztes. 2012-től a Debreceni Sportcentrum vezetőedzője. Azon edzők közé tartozik, akik a szakmát nem csak a parton, hanem a katedrán is magas szinten művelik. Számos szakcikk szerzője és sportszakmai konferenciák rendszeres előadója. Évekig tanított edzéselméletet a Pécsi Egyetemen. Kiterjedt tudományos kutatómunkát végez az edzéselmélet területén.

Pongrátzné Vasvári Erzsébet

Sportlövészet
A Honvéd Bolyai János SE-ben kezdte edzői pályafutását 1985-ben. Tíz évig dolgozott a Budai Polgári Lövészegyletben és a Héraklész Programban is részt vesz.1997-től 2009-ig főfoglalkozásban a Magyar Sportlövők Szövetségének edzője, 2005-2008 között a koronglövők szövetségi kapitánya volt. a magyar koronglövészet eddigi legsikeresebb időszakát élte szakmai vezetése és edzősködése idején. Irányításával lett olimpiai bronzérmes, majd olimpiai bajnok Igaly Diána,VB bronzérmes Gerebics Roland és olimpiai 6. Bognár Richárd. A koronglövészet témakörben több szakcikket és egy kézikönyvet is írt.

Takács Péter

Öttusa
Meghatározó, aktív résztvevője a magyar öttusasport szakmai életének. Tagja a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének és a Szakmai Bizottságnak. 1985-ben végzett szakedzőként a TF-en. 1990 óta a mai napig is a KSI-ben dolgozik. 1992 óta vesz rész az öttusa válogatottak vívó felkészítésében. Többek között edzője volt az 1992-es Olimpiai Játékokon ezüstérmes Mizsér – Fábián – Kálnoki Kis csapatnak. Jelenlegi tanítvány Kasza Róbert és Földházi Zsófia, akik saját nevelésű versenyzőinek számítanak. Részt vesz a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium kiegészítő sportoktató képzésében.

Mesteredzőink 2014

Király István

Kickbox

A kick-box sport pointfighting stílusirányzatának nemzetközi szinten elismert megalapítója, a sportág kiemelkedő elméleti és gyakorlati szaktekintélye, a magyar kick-box sport egyik vezéregyénisége. Tizenegy éve vezeti a Magyar Semi-contact Kick-box válogatottat szövetségi kapitányként. Irányítása alatt a felnőtt és az utánpótlás csapat a nemzetközi versenyek éremtáblázatának élére került. Szakmai vezetésének köszönhetően a Halker-Király Team Kick-box Akadémia 9. éve a világ legeredményesebb pointfighting klubcsapata. Nevéhez fűződik a 2011-es Magyar EU elnökség alatt Gödöllőn nagy sikerrel bemutatott „Rendszerszemléletű Sportintegrációs Modell” kidolgozása, mely a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok sportáltali befogadásának modell értékű programja.

Nagy Lajos

Birkózás
Nagy Lajos több, mint három évtizede dolgozik a birkózó sportágban. Tanítványai eredményesen szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Szakmai munkájának köszönhető első női utánpótlás világbajnokunk Németh Zsanett. Saját nevelésű tanítványa, Galambos Ramóna az első női birkózó, aki 2013-ban, ugyanabban az évben lett a kadet Európa-bajnok és világbajnok. Sastin Marianna felnőtt EB-n 3., felnőtt vb-n szintén 3., Szabó Emese felnőtt EB-n 2. helyezést ért el. Utánpótlás korosztályban Lám Bálint junior Eb 3. és junior VB 1. helyezést szerzett. A magyar birkózó sport sikereinek érdekében kifejtett munkássága és emberi hozzáállása a fiatal edzői generáció számára is példamutató.

Németh Zsolt

Atlétika
Versenyzőként világbajnoki ezüstérmes atléta volt. Közel egy évtizede – előbb édesapja, Németh Pál „Dobópápa” mellett, majd testvérével – irányítja a kalapácsvetők felkészítését a Szombathelyi Sportegyesületben. Edzői pályája során mind az utánpótlás-nevelés és a tehetséggondozás terén, mind pedig a felnőtt korosztályban saját nevelésű tanítványaival kiemelkedően sikeres hazai és nemzetközi színvonalú tevékenységet végzett. Létrehozott egy utánpótlásbázist, mely biztosítja a jövő dobóatléta nemzedékét. Tanítványa, Pars Krisztián 2009-2012között évente javított eredményén, 2012-ben Európa-bajnoki és Olimpiai aranyérmet szerzett. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gazdagítják. Kiváló emberi tulajdonságai alapján méltó példaképe lehet a magyar atlétikának.

Szilárdi Katalin

Kajak-kenu
1980 óta foglalkozik kajaksportoló gyermekek nevelésével. 1984-89-ig a BKV Előre, 1989-től 1998-ig az Építők SC edzője colt, 1998 és 2013 között az Építők Margitszigeti Diák Kajak Clubnál volt edző, ahol a később ügyvezető elnökként is dogozott. Kitartó munkája eredményeképpen tanítványai számos ifjúsági és felnőtt Európa-bajnoki, világbajnoki érmet szereztek, mint Kucsera Gábor, Jármi Márton. Saját nevelésű tanítványa Dombi Rudolf, a Londoni Olimpia (2012) bajnoka. Nemcsak mint edző, mint pszichológus is nagy figyelmet szentel tanítványaira. Mind a felnőtt, mind az utánpótlás világversenyeken kimagasló eredményeket értek el sportolói. Edzői munkája mellett – különböző felkéréseknek eleget téve – számos nagy sikerű szakmai előadást tartott.

Tax Imre

Kosárlabda
A magyar kosárlabdázás egyik apostola, aki edzőként, sportvezetőként és közéleti emberként tervszerűen és óriási ügyszeretettel dolgozott am agyar kosárlabda sportért és annak felemelkedéséért. Baján, szülővárosában kosárlabda iskolát alapított. Fiatal játékosként és érdeklődőként először a levéltárban kutatott a sportág bajai iskolai gyökerei után, majd 19946-ban 16 évesen a játék mellett társadalmi munkában edzőként kapcsolódott be a Baján elsőként megalakuló kosárlabda szakosztály munkájába. 41 évi szorgalmas munkája nyomán Baja a sportág vidéki fellegvárává nőtte ki magát. Tanítványai közül jó néhányan a női és a férfiválogatottat is erősítették. Számos játékosa később neves edzőként és játékvezetőként tevékenykedett. Tax Imre a kosárlabda sportágban Baján és Magyarországon iskolát teremtett, életművet alkotott.

Mesteredzőink 2013

Decsi István

Vívás
1963-ban kapcsolódott be a vívósportba, kardvívásban volt sikeres versenyző, kiemelkedő eredményeit edzőként érte el. 2008-ban alapította meg a Kertvárosi Vívó Sport Egyesületet. A KVSE 143 utánpótláskorú fiatal alapképzésével indult, a létszám 120-140 fő között állandósult. Versenyzői hazai és nemzetközi sikereket értek el. Fia, Decsi András számos nemzetközi versenyen szerepelt kiemelkedően. Másik fia, Decsi Tamás, 2008-ban 3. helyezést ért el az országos bajnokságon, 2009-ben csapatban és egyéniben is világbajnoki bronzérmet szerzett, és az Év vívója lett. Kocsis Zsolt junior Eb-én 3. helyezést, junior vb-én szintén 3. helyezést ért el csapatban.

Dr. Horkai György

Vízilabda
Aktív versenyzőként kiemelkedően sikeres vízilabda játékos volt. 1992-93 között Konrád János mellett a válogatott csapat másodedzője volt, majd 1993 és 1996 között szövetségi kapitányként irányította a válogatottat. Új edzésmódszerek bevezetésével megalapozta a válogatott későbbi sikereit. Kapitánysága alatt világkupa-győztes, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 1993-ban világkupa ezüstérmes, 1994-ben világbajnoki ötödik helyezett lett a vízilabda válogatott. 2011-től a férfi junior válogatott szövetségi kapitányává választották. Játékosai ezüstérmet szereztek a korosztályos világbajnokságon, s ezzel elnyerték az év utánpótlás-csapata címet.

Dr. Kovács László

Ökölvívás
Versenyzői pályafutása során súlyosan megsérült, így egy ideig középiskolai tanárként dolgozott. Saját költségén létrehozta a Boksz-barátok Klubját, mely a mai napig sikeresen működő utánpótlás-nevelő szakosztály. Edzői tevékenysége során, irányításával és közreműködésével számos versenyzője ért el kiemelkedő nemzetközi szintű teljesítményt. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség edzőtovábbképzéseinek fő szervezője, előadója. 2009 óta szövetségi kapitányi feladatot lát el. 2009-ben jelent meg az Ökölvívó ABC szakkönyve. Ez a könyv tartalmazza az alap-, közép- és felsőfokú edzőképzés kötelező szakirodalmát, tananyagát. 2013-ban az Ökölvívás Érdemrenddel tüntették ki.

Kovács Sándor Pál

Birkózás
A Testnevelési Főiskola sportszervezői, majd szakedzői szakán végzett, ez után a debreceni Tanítóképző Intézet népművelés-könyvtár szakát is elvégezte. Hét szakosztályt alapított Bács-Kiskun megyében, s kifejlesztette a „grundbirkózást”. Tanítványai közül 21 magyar bajnok, valamint olimpiai, világ- és Európa-bajnok került ki. 1983 óta iskolákban tanította a birkózást. Néhány évig óvodában is tanított játékos birkózás-előkészítést, ennek eredményeképpen az egykori óvodásokból sokan eredményes élsportolók lettek. 1997-ben írta a Grundbirkózás módszertani szabálykönyvet, később tankönyvet és sok szakcikket jelentetett meg. Edzői tevékenysége mellett költő és népművelő.

Virth Balázs

Úszás
1998-2001-ig Széchy Tamás mellett dolgozott edzőként. A 2001-től indult Jövő SC-ben Széles Sándorral együtt átlagosan 100 fő körüli utánpótláspótlás korosztállyal foglalkoztak. Virth Balázs irányításával Sztankovics Anna, Joó Sára, Kiss Nikoletta és Szilágyi Liliána szereztek bajnoki címet és dobogós helyezéseket az Ifjúsági Európa-bajnokságokon. Gyurta Dániel felkészítésében 13 éven keresztül vett részt, és az ő közreműködésével olimpiai ezüst és aranyérmet, valamint világbajnoki 1. helyet szerzett. Számos versenyzője ért kiemelkedő nemzetközi sikereket, bajnoki és dobogós helyezéseket az Ifjúsági Európa-bajnokságokon, felnőtt Eb-én és Rövidpályás vb-n. Tapasztalatairól értékes szakcikkeket, tanulmányokat jelentetett meg.

Mesteredzőink 2012

Balaska Zsolt

Öttusa
Balaska Zsolt 1992 óta tölti be a lovas edzői munkakört a Magyar Öttusa Szövetségnél. Tudását folyamatosan fejleszti, figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai szakirodalmat, és munkája során kamatoztatja az új ismereteket. Jelenleg is irányítja a válogatott versenyzők többségének edzéseit. Tanítványai eredményesen szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Legeredményesebb versenyzői közül: Balogh Gábor vb 1., Eb 1., olimpiai 2., Simóka Beáta vb 1., Marosi Ádám vb 1. és 3., továbbá Eb 1. helyezést ért el.) Aktívan részt vesz az utánpótlás-nevelésben, szakmailag és emberileg is elismerést szerzett a kezdő lovasok oktatásában.

Csernoviczki Csaba

Judo
Korábban az ifjúsági, majd a felnőtt csapat szakág-vezetője, szövetségi kapitánya volt. Napjainkban is az Ippon Judo Tatabánya SE főfoglalkozású vezetőedzője. Saját nevelésű versenyzője Csernoviczki Éva a pekingi olimpián, valamint felnőtt Eb-ken és vb-ken jól szerepelt. A szintén saját nevelésű Fábián Attila ifjúsági Eb-n 5. helyezett lett a múlt évben. További tanítványai: Mészáros Anett ifi Eb-n 1., vb-n 1., junior Eb-n 1., Baczakó Bernadett ifi Eb-n 1., junior Eb-n l., U23 Eb-n 3. helyezést ért el. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai (szakkönyvek, tanulmányok stb.) a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gazdagítják.

Laufer Béla

Torna
Versenyzői pályafutását követően férfi torna edzőként kezdett el dolgozni a Központi Sportiskola férfi torna szakosztályában. Huszonhét éves edzői pályafutása során több válogatott versenyzőt (Bodnár Gergely, Kentner Gábor, Nyers Csaba) készített fel kontinentális és világversenyekre. Jelenleg legsikeresebb tanítványa, Hidvégi Vid kivívta a 2012. évi Londoni Olimpián való részvételt. A magyar sport sikereinek érdekében kifejtett munkássága és emberi hozzáállása a fiatal edzői generáció számára példamutató értékű. Nevéhez fűződik a „Lólengésben, a bőrön végrehajtott hátsó orosz fordulat 2x” új technikai elem leírása és a DVD anyag elkészítése.

Mesteredzőink 2011

Agócs Mihály

Kajak-kenu

Agócs Mihály a Központi Sportiskola és egyben a Héraklész válogatott edzője. Edzői pályafutását 1990-ben kezdte a BSE-ben. Edzői tevékenysége során – irányításával, vagy meghatározó közreműködésével – versenyzői az utánpótlás korosztályokban számos nemzetközi eredményt (ifi. EB, VB győzelmek és helyezések) értek el. A sportág élvonalába került tanítványai – Paksy Tímea, Benedek Dalma, Kozák Danuta, Szabó Gabriella – felnőtt EB, VB és olimpiai győzelmek és helyezések tulajdonosai és a londoni olimpiai keret meghatározó tagjai.

Illés Bálint

Kerékpár
Illés Bálint 1982-től 2004-ig a Ferencvárosi Torna Clubban edzősködött, először mint beosztott edző, majd 1987-től vezetőedzői beosztásban. 1982-től 19898-ig megbízott válogatott vezetőedzőként, majd 1996-tól 2000-ig a Magyar Kerékpóros Szövetség olimpiai koordinátoraként is tevékenykedett. Versenyzői közül Somogyi Miklós 1984-ben az olimpiapótló Barátság Játékokon aranyérmes lett, Szabolcsi Szilvia Korosztályos Európa-bajnok és Európa-bajnoki bronzérmes, valamint a sydneyi olimpián V. helyezett volt. Közreműködött a sportág edzőképzésében, szakcikkei, tanulmányi jelentek meg.

Pánczél Gábor

Judo

Pánczél Gábor 1993-tól a Központi Sportiskola edzője, a junior és felnőtt csoport vezetője. Versenyzői közül tizenheten értek el utánpótlás nemzetközi bajnokságokon dobogós helyezést. Baczkó Bernadett felnőtt VB III., Joó Abigél Európa –bajnok lett. Részt vesz az edzőképzésben. 2008ban, 2009-ben és 2010-ben sportágában az Év Utánpótlás Edzője volt.

Varga József

Vívás

Varga József edzői pályafutását 1992-ben a BVSC-ben kezdte. Dolgozott a BHSE-ben és a Csata-DSE-ben is, majd 2007-től ismét a BVSC edzője. 200-től 2008-ig a Magyar Vívó Szövetség szakágvezetője. Ezt a tisztséget jelenleg is ellátja. Tanítványai közül Lontai Balázs 2007-ben csapatban VB I. helyezést ért el és több VB és EB dobogós helyezéssel is rendelkezik. Varga Dóra, Nagy Anna, Csaba Edina, Nagy Orsolya és Sznopek Gabriella szintén csapatban értek el dobogós és pontszerző helyezéseket felnőtt VB-ken és EB-ken. Csaba Edina 1999-ben EB egyéni III. helyezett volt. Aktív szerepet vállalt a női kardvívás meghonosításában és elterjesztésében.

Mesteredzőink 2010

Bíró Tamás

Judo
Edzői pályája során mind az utánpótlás-nevelés és tehetséggondozás terén, mind pedig a felnőtt korosztályban  –  2009-től szakágvezető-helyettes edzőként  dolgozik – saját nevelésű tanítványaival kiemelkedően sikeres hazai és nemzetközi színvonalú tevékenységet végzett. Kétszeres olimpiai kvalifikációs versenyzője volt Ungvári Miklós, aki egyben kétszeres Európa-bajnok is, valamint nevéhez fűződik Szabó Brigitta első Junior Eb, Vb aranyérmesünk és Bíró Norbert 2004. évi paralimpiai bronzérmes sikere is. A magyar sport sikereinek növelése érdekében kifejtett munkássága és emberi hozzáállása a fiatal edzői generáció számára példamutató.

Fehérvári Balázs

Úszás
A Jövő SC Veolia úszószakosztályának vezetőedzője. A Széchy műhely szakmai munkájának továbbvivője, a magyar úszósport jelen edzői nemzedékének egyik legígéretesebb szakembere. Nemzetközi klasszis tanítványai közül kiemelkedik Verrasztó Evelyn – aki 2009-ben kétszer megjavította a 200 méteres vegyesúszás rövidpályás világcsúcsát – valamint Verrasztó  Dávid és Mutina Ágnes. A Jövő SC Veolia a hazai pontversenyben is évek óta a legjobb. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai (szakcikkek, előadások) a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gazdagítják. Pedagógiai, szakmai hozzáállása példamutató.

Hegedűs Ferenc

Öttusa
1994 óta áll a Magyar Öttusa Szövetség alkalmazásában. Saját nevelésű tanítványaival kiemelkedő eredményeket ért el vívóedzőként az elmúlt 16 évben. Világbajnokok sorát oktatta, segített sikereik elérésében. Nevelő munkájával rendkívül sokat tett az öttusa sportág  felemelkedése érdekében. Fábián Lászlót, Martinek Jánost, Sárfalvi Pétert is oktatta, segítette sikereinek elérésében. Napjaink versenyzőit folyamatosan tanítja, magas színvonalú munkájával, pedagógiai érzékével készítette fel őket négy olimpiára, Európa- és Világbajnokságra.  2001-ben oktatófilmet, majd 2004-ben két videót is készített, ezzel is segítve tanítványait.

Róth Kálmán

Kézilabda
Három évtizedes edzői pályáját alulról építkezve, saját iskolát teremtve a legkisebbekkel  kezdte, majd európai kupadöntőkön át az utánpótlás világversenyeken elért érmekig ívelt fel edzői pályája. A junior válogatott szövetségi edzője. A sportág egyik legelismertebb szakértője. Győrben iskolát teremtett, s olyan világhírű játékosokat nevelt, mint a világ legjobb kapusának tartott Pálinger Katalin és a világ legjobb játékosának megválasztott Görbicz Anita. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai, a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gazdagítják.

Széles József

Birkózás
30 éves edző pályafutása során, több száz sportolónak volt az edzője, akik kb. 300 korosztályos bajnoki címet és 20 csapatbajnoki aranyat szereztek. Saját nevelésű tanítványaival kiemelkedő eredményeket ért el az utánpótlás korosztályban. Nevelő munkájával rendkívül sokat tett a birkózó sportág felemelkedése érdekében.  Munkája során több alkalommal részesült kormányzati és szakmai elismerésben.

Temesvári Miklós

Labdarúgás
Méltán nevezhető a magyar labdarúgás nemzetközileg is elismert utazó nagykövetének. Itthon a Diósgyőri VTK-nál, a Nyíregyháza Spartacusnál, az Újpesti Dózsánál edzősködött, és Magyar Népköztársasági Kupát is nyert. Angol nyelvtudásának köszönhetően számos helyre hívták. Külföldi munkája és eredményei alapján jól ismert szakember. Szövetségi kapitány volt a Maldív-szigeteken, de volt Kuvaitban, Szudánban, és még sok más országban. Nemcsak mint gyakorló edző, hanem sportdiplomataként is öregbítette a magyar futball hírnevét. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai (előadásai) a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gyarapították. 2006 óta a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőbizottságának élén áll, aktívan segíti a szövetség munkáját.

Mesteredzőink 2009

Bacsa Ferenc

Birkózás

Edzői pályája során mind az utánpótlás-nevelés és tehetséggondozás terén, mind pedig a felnőtt válogatottban – szakágvezető edzőként – saját nevelésű tanítványaival kiemelkedően sikeres nemzetközi színvonalú tevékenységet végzett. A magyar sport sikereinek növelése érdekében kifejtett munkássága és emberi hozzáállása a fiatal edzői generáció számára példamutató. A Mr. Tus Birkózó Sportiskola keretei között dolgozva, a 2001-ben elkezdődött tehetséggondozás eredményként Lőrincz Tamás személyében felnőtt Európa-bajnokot nevelt.

Bernát Zoltán

Vívás

Saját nevelésű tanítványaival kiemelkedő eredményeket ért el a vívó sportágban mind az utánpótlás, mind pedig a felnőtt világversenyeken. Nevelő munkájával rendkívül sokat tett a tőr szakág felemelkedése érdekében. 2005 és 2008 között a szakág szövetségi kapitányi tisztséget töltötte be úgy, hogy mindezek mellett aktívan vezette saját tanítványai felkészülését is. Munkája eredményeként a fegyvernem eredményessége jelentősen fejlődött. Saját nevelésű versenyzői és az általa irányított vívók az elmúlt évtized női tőr csapatának meghatározó részét alkották.

Hajdu János

Kézilabda

1976 óta szolgálja a kézilabdázást – tanárként, edzőként, sportvezetőként elméleti és gyakorlati munkásságával segítette a tanárjelölteket, játékosokat. Az általa vezetett és irányított csapatokkal mind egyesületi (TFSE, Bp. Elektromos SE), mind pedig válogatott (férfi és női!) edzőként kiemelkedő sikereket ért el. Színvonalas oktató-nevelő munkásságának tapasztalatai (szakkönyvek, tanulmányok stb.) a sportszakember-képzés és továbbképzés anyagát gazdagítják. A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatójaként végzett magas színvonalú munkájával jelentősen hozzájárult a kézilabdázók, a fiatal válogatott játékosok és edzők szaktudásának gyarapításához.

Toncs Péter

Judo
A Budapesti Honvéd Sportegyesület Judo szakosztályának vezetőedzője. 2001-ben szerezte meg szakedzői diplomáját. A fiatal judo-edző generációból ő az egyetlen, aki Európa-bajnokot tudott nevelni, és akinek a versenyzője olimpiai kvalifikációt szerzett, majd olimpiai 7. helyezést ért el. Tanítványai több, mint egy évtizede a világ élmezőnyében szerepelnek. A világranglista első Hadfi Dániel edzője. Tanítványai között számos junior és felnőtt EB és világkupa helyezett található. A Magyar Judo Szövetség és a Budapesti Honvéd Sportegyesület 2007-ben az év edzőjének választotta.

Mesteredzőink 2008

Balzsay Károly

Ökölvívás

Földi László

Vízilabda

Gerevich György (1946-2008)

Vívás

Mészöly Gábor

Öttusa

Mesteredzőink 2007

Fogarasi Sándor

Atlétika

Dr. Hetényi Antal Gábor

Judo

Kercsó Árpád

Jégkorong

Nagy Zsigmond

Atlétika

Pecsics Zsuzsanna

Úszás

Téglás Péter

Asztalitenisz

Mesteredzőink 2006

Barina József

Kajak-kenu
Főiskolai végzettségű, 30 éve a pályán dolgozó kajak-kenu szakedző. Elsősorban a „maraton-szakág”-ban fejti ki tevékenységét, amelynek hosszú évek óta emberileg is, szakmailag is kiemelkedő alakja. 30 éve dolgozik Tolnán, eredményes sporttevékenysége révén Tolna város díszpolgára. Az utóbbi 10 évben felkérésre közreműködött a kajak maraton-szakág válogatott keretének munkájában.

Csoma Ferenc

Atlétika
A két egyetemi diplomával rendelkező atlétikai szakedző 25 éve dolgozik edzőként. A nyolcvanas évektől napjainkig magas színvonalon dolgozik és jelentős érdemeket szerzett a magyar távfutás nemzetközi eredményességében. Egyesületi tevékenysége mellett aktív szerepet vállal a válogatott keret munkájában, rendszeres előadója a továbbképzéseknek.

Kovács István

Torna
Főiskolai végzettségű torna szakedző, több mint 25 éve dolgozik az edzői pályán. Folyamatos nevelő munkáját neves sportolók egész sora fémjelzi, magyar bajnokok, mesterfokú bajnokok, nemzetközi sikereket elért versenyzők kerültek ki kezei alól. Berki Krisztián lólengésben európa bajnok, többszörös Világkupa győztes tornász, aki saját nevelése.

Merész András

Vízilabda
Főiskolai végzettségű vizilabda szakedző, több mint 20 éve dolgozik főfoglalkozású edzőként. Tevékenységi területe rendkívül széles skálán mozog. Egyesületi munkája mellett – ahol későbbi világsztárok nevelésében szerzett elismerést – a férfi és női szakág utánpótlás válogatottjaival szövetségi edzőként, kapitánykényt az utóbbi öt évben négyszer ért el dobogós helyezést az Ifjúsági, illetve Junior Európa bajnokságokon.

Nedeczky György

Vívás
A TF-en szerzett vívó szakedzői diplomát, közel 30 éve dolgozik edzőként ugyanannál az egyesületnél. 2001-től a felnőtt női párbajtőr válogatott vezető edzője. 2005-ben több versenyzője ért el kiemelkedő eredményt Világ és Európa bajnokságokon. Gyakorlati edzői munkája mellett nagy szerepet vállal a Vívószövetség által a regionális párbajtőr központokban szervezett továbbképzések során.

Zemen János

Triatlon
Testnevelő tanári diplomával, évtizedes élsportolói múlttal a háta mögött edzőként is kiemelkedően teljesít. Tevékenysége széleskörű, több sportágat átfog, dolgozik a triatlon-duatlon sportágban, az öttusában és mint erőnléti edző a kerékpár válogatottnál. A triatlon-duatlon sportágban az elmúlt 10 évben több világ- és európa bajnok tanítványa volt. Gyakorlati munkája mellett rendszeres előadója sportágai továbbképzéseinek.