Az új úszóelnök is ünnepelte A hónap műhelye-díjas egrieket

Idén először nyerték úszók a Decathlon, a MOB és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. Augusztusi kiemelkedő eredményének köszönhetően az Egri Úszó Klub végzett az első helyen. A közönségdíjat és a százezer forintos vásárlási utalványt szintén egy úszószakosztály, az Érdi Úszó Sport Kft. nyerte. A 56. díjátadóra került sor szeptember 28-án. Az eseményen részt vett Cseh László és a Magyar Úszó Szövetség vasárnap megválasztott új elnöke, dr. Wladár Sándor is, akinek ilyen minőségében ez volt az első nyilvános szereplése.

Az augusztusi indianapolisi úszó junior-világbajnokságon elért nagyszerű magyar eredmények révén két nyertes úszószakosztályt is köszönthettünk a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj ötvenhatodik díjátadóján. A kiváló augusztusi teljesítményéért elismerésben részesülő Egri Úszó Klub első alkalommal érdemelte ki a díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A közönségdíjat, s vele a százezer forint értékű utalványt egy másik „újonc”, a szintén Indianapolisban remeklő úszószakosztály, az Bár augusztusban több sportágban is remekeltek a magyar fiatalok, számítani lehetett arra, hogy az indianapolisi junior-világbajnokságon összesen 16 érmet, vagyis 5 aranyat, 8 ezüstöt és 3 bronzot szerzett úszók a jelöltek s végül a díjazottak között lesznek. A várakozásokat mégis felülmúlta, hogy végül három úszó szakosztály, az Egri Úszó Klub, az Érdi Úszó Sport Kft és a Kőbánya SC is felkerült erre a listára. A három úszóbázisnak a KSI SE két, szintén pazar produkciót nyújtó szakosztályával, a cselgáncs- és az öttusarészleggel kellett felvennie a versenyt.

Ezúttal is sok jelölés érkezett. A szavazólapra felkerült műhelyeket a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu képviselői alkotta kuratórum választotta ki a jelöltek teljesítménye alapján. A helyezésekről a kuratórium és a közönség közösen döntött.

A díj győzteseként befutó Egri Úszó Klub Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid révén állhatott végül a képzeletbeli dobogó tetejére, akik tagjai voltak az Indianapolisban világbajnoki címet nyert 4×200-as férfi gyorsváltónak, Németh és Lakatos pedig a 4×100-as gyorsváltónak is. Egyéniben Németh Nándor két ezüstöt, Holló Balázs egy-egy ezüstöt és bronzot, Lakatos Dávid pedig egy ezüstöt és egy negyedik helyezést gyűjtött be a korosztályos vébén.

A közönségszavazást az Érdi Úszó Sport Kft. nyerte, s a vele járó 100 ezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt is.

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője köszöntötte először a díjazottakat és az egybegyűlt sportvezetőket, majd felelevenítette a korábbi ötvenöt átadó hangulatát, hangsúlyozva, hogy az elmúlt négy és fél év alatt még sohasem jelöltek egy sportágból három műhelyt a díjra. Ez a különleges helyzet az indianapolisi junior-világbajnokság sikereinek volt köszönhető, amelynek a jelentőségét átérezve az úszószövetség frissen megválasztott elnöke, Wladár Sándor is megjelent az ünnepségen. Mindez persze azt is mutatja, hogy az úszásban milyen nagy súlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre, s az új elnök nemhogy szakítana a szép hagyománnyal, inkább erősítené.

Nem véletlen tehát, hogy Fábián László, a MOB sportigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy Wladár is az a sportági vezető – korábban Baráth Etele kajak-kenu és Csampa Zsolt vívóelnök is személyesen jelen volt az ünnepségen -, aki fontosnak tartotta megtisztelni az eseményt. „Az úszók idén elkápráztatták a hazai és a nemzetközi közönséget. Nemcsak az eredményeikkel, de a sikeres hazai rendezésű világeseményekkel is. A budapesti vizes vébé nemcsak jó pont volt nekik, de válasz is arra, hogy képesek vagyunk nagy jelentőségű verseny tökéletes lebonyolítására. A MOB büszkesége ez, és nagy megnyugvást jelent, hogy a sportágban, a több évtizedes szakmai munka eredményeképpen minden a legnagyobb rendben van” – zárta szavait Fábián László.

A Decathlon Magyarország képviseletében Román Gergely ügyfélélmény-igazgató arról beszélt, milyen nehéz a sportban hosszan tartó eredményeket elérni. Párhuzamként említette A hónap műhelye-díj ötvenhatodik átadását, valamint a Decathlon Magyarország 52 hónapja tartó sikerszériáját, hiszen ilyen hosszú ideje emelkedik a forgalmuk. Román Gergely személyes labdarúgóemlékeit is felidézte, amikor arról beszélt, hogy az úszás milyen munkaigényes sport, milyen nagy alázat és elhivatottság kell hozzá. Szerinte a díjátadón megjelent prominens személyiségek is mutatják az esemény rangját is.

A szövetség új elnökének, Wladár Sándornak ez volt első nyilvános megjelenése új tisztségében, ami egyértelműen mutatja a szakember elkötelezettségét az utánpótlás-nevelésben. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a sportág vezetése nem élhet vissza az ifjúság bizalmával, s elsősorban értük kell, hogy tevékenykedjen, őket kell, hogy szolgálja, nem pedig fordítva. Az olimpiai bajnok hátúszó a mellette helyet foglaló Cseh Lászlóról, a győztes Egri Úszó Klub versenyzőjéről saját példaképeként is beszélt. Szerinte a fiatal úszóknak is az ő mintáját kéne követnie, emberségben, szerénységben, az úszás iránti alázatában.

A díjazottak részéről Kovács Ottó, az Egri Úszó Klub elnöke és vezetőedzője mutatta be az egyesületet, amely hat évvel ezelőtt alakult két korábbi klub fúziójával. Négy éve találkoztak Plagányi Zsolttal, és alakítottak ki virágzó együttműködést a törökbálinti uszodában dolgozó mesterrel és tanítványaival, többek között Cseh Lászlóval és Németh Nándorral.  A bázis továbbra is Egerben van, ám ennek a páratlan kapcsolatnak köszönhetően a törökbálintiak is aktív és megbecsült tagjai a hevesi klubnak, amely idén lépett az egyesületi pontverseny első helyére.

Igen ritka alkalom, hogy az utánpótlás-versenyzőknek alapított díj átadó ünnepségén az érintett egyesület sikeres felnőttversenyzője is megjelenjen, s most ez is megtörtént. Cseh László olimpiai ezüstérmes úszó örömmel vett részt a rendezvényen, és büszkeséggel beszélt a fiatalokról, akik őt követik. Kiemelte az egyesületükben uralkodó jó hangulatot, amelyben mindenki nagy kedvvel dolgozik, s hangsúlyozta: mennyire fontos ezeket az ifjú úszókat megtartani, és segíteni őket a további fejlődésben.

A közönség kedvencei az érdi úszók lettek, akiket pont a klub legsikeresebb versenyzője, a díj megnyeréséhez négy indianapolisi aranyéremmel hozzájáruló Milák Kristóf képviselt. Ő arról beszélt, milyen jó körülmények között készülhetnek, így nekik „csak” az eredményeket kell hozniuk. Bár még nem tudta megmondani, mire költik a Decathlon-utalványt, abban biztos volt, hogy az ötven fős klubba jó helyre került a százezer forintos sportszervásárlási lehetőség.

A hónap műhelye-díj folytatódik, október 5-ig a szeptemberi teljesítmények alapján lehet jelölni. A közönségszavazás október 10-én kezdődik.

(utanpotlassport.hu-MOB, fotó: MOB)