Születésnapján köszöntjük Lukács Józsefet

Születésnapján köszöntjük Lukács Józsefet

lukacs-jozsef

Lukács József   mesteredző (1942. január 1.  –  )

Lukács József életútja: a szekszárdi születésű sportember 1964-ben, a TF középiskolai tanári diplomának megszerzését követően költözött Békéscsabára, s kapcsolódott be a helyi tornasportba. Ahol Rácz Lukács és neje (feleségének édesapja és édesanyja) az alapokat már évekkel korábban letette, ám a versenytorna igazi fejlődése, nemzetközi szintűvé válása Lukács József érkezésével indult el. (Csak érdekességképpen: Lukács József Csabára kerülésekor létrehozta a férfi tornaszakosztályt, amelyben többek között – későbbi neves tornaedzők – Hajdú László, Petrovszki Pál és Unyatinszki Mihály is sportolt. Ám négy év múltán be kellett látni, a perspektívát a női torna jelenti…)
1969-ben elvégezte a TF-en a szakedzői szakot. Tizennégy éven át mellékállásban edzősködött (két évig általános, 12 évig középiskolában tanított). 1979-ben nevezték ki a tornaszakosztály vezetőedzőjévé, egy esztendővel később lett főállású edző. 1980-tól 2005-ig kereste kenyerét főállású edzőként.
A csabai tornászsikerek a 70-es évek közepétől – Lukács József aktív közreműködésével – jöttek folyamatosan: korosztályos és felnőtt bajnoki címek, csapatbajnoki sikerek (a felnőtteknél az első csb-győzelem 1977-ben volt), a mesterfokú bajnoki címek (1975-ben, Matyucz Éva, későbbi második felesége nyerte az elsőt), s nemzetközi porondra is kikerültek lassanként a legjobbak.
1978 volt a békéscsabai tornasport igazi áttörése: Kalmár Zsuzsa bekerült a világbajnoki csapatba, s kulcsszerepe volt abban, hogy az előkelő 4. helyen végzett a magyar együttes. A világversenyen történő debütálást több másik követte – szép sikerekkel, melyek közül a legemlékezetesebb a tokiói Világkupán szerzett Kalmár-bronzérem. Békéscsabát, mint tornász fellegvárt kezdték emlegetni, Európa, sőt világhírűvé vált a csabai tornaiskola.
1983-ban felkérték Lukács Józsefet a magyar női válogatott szövetségi kapitányává. Ő volt az első férfi kapitánya a női válogatottnak. Hat évig töltötte be e pozíciót, s ez alatt a szakmai vezetésével három Európa-bajnokságra, három világbajnokságra és a szöuli olimpiára is kijutott a felnőtt női csapat.
1989-ben mesteredzői címet adományoztak számára.A kapitányi teendők után környezetváltozásra vágyott: az Egyesült Államokban, Sacramentóban (California állam) vezetőedzőjeként dolgozott, majd 1991-től újból a békéscsabai torna klub edzője lett.S Kalmár Zsuzsa után újabb csiszolatlan gyémántokra akadt a Kórház utcai tornateremben: irányítása mellett Nyeste Adrienn és Varga Adrienn világszerte ismert és elismert tornászok lettek, számtalan szép sikerrel. Ezek közül mindenképpen kiemelkedik Varga 1998-as Eb-győzelme. (Nem mellesleg: a magyar női tornasportnak két felnőtt – Ónodi Henrietta és Varga Adrienn – és egy korosztályos – Zsilinszki Tünde – Európa-bajnoka van, mindhárman békéscsabai színekben versenyeztek.)1996-ban, Atlantában újra olimpiai résztvevő volt, három tanítványa is tagja lehetett az olimpiai keretnek. (Máig egyedülálló a honi tornasport történetében, hogy egy olimpián négyen is – Ónodi Henriettával kiegészítve – ugyanabból a klubból érkezzenek.) A csabai lányok kiválóan teljesítettek, a csapat a 9. helyen végzett – hogy nem előrébb, az nem Nyestééken múlott.
Atlanta után a csabai egyesület ügyvezetői feladatkörét is ellátta, fél éven keresztül. Röviddel később kinevezték szövetségi kapitánnyá egyik legsikeresebb tanítványát, Kalmár Zsuzsát. Remekül tudtak együtt dolgozni az egykori világ- és Európa-bajnoki 4. helyezett tornásznővel. Együttes munkájuk gyümölcseként említik mindketten Nyeste és Varga Adrienn sikereit. Az is egyedi a magyar női tornában, hogy az egykori szövetségi kapitány valamikori tanítványa is szövetségi kapitányi tisztet töltsön be. (Erre a „sikerre” talán a legbüszkébb Lukács József.) Kalmár Zsuzsa ma a Testnevelési Egyetem docense, nemzetközi bíró.
A Magyar Olimpiai Bizottságnak 1989-tól 2000-ig volt tagja, három cikluson keresztül.
2002-ben nyugdíjba vonult Lukács József, de edzői pályáját folytatta.
Életművéért 2011-ben a magyar torna Halhatatlanjainak Klubjába választották.
Ma is rendkívül aktív.
Jelenleg Békéscsaba város Sportszakmai Tanácsadó Testületének, illetve az Előre Centenáriumi Bizottságnak a tagja. Rendszeresen kap edzői, szaktanácsadói felkéréseket Dunaújvárosba, Szombathelyre, Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Angliába. Nyaranta – az Európai Tornaszövetség felkérésére – rendszeresen részt vesz az európai tornász edzőképzésen, Tirréniában (ITA) előadóként, szakértőként.

By |2017-01-02T19:25:39+00:00január 2nd, 2017|Archívum, Hírek|0 Comments