Madaras Ádám: nem a gazdagok a boldogok!

Madaras Ádám: nem a gazdagok a boldogok!

 

Madaras Ádám: nem a gazdagok a boldogok!

Öttusázóként maradandót alkotott annak ellenére is, hogy a megérdemelt olimpiai részvételtől „távolmarasztalták”…Madaras Ádám 51 évesen is nagy lelkesedéssel és ügybuzgalommal szolgálja szeretett sportágát, az öttusát ott, ahol annak idején kezdett sportolni: a KSI öttusa szakosztályában. Ott beszélgettünk.

– Az első sportélményeim a BVSC uszodájához kötődnek, hiszen ott tanultam meg úszni – emlékezett – emlékezett a mindenki által csak „Madár” néven szólított Ádám. – Akkor éppen Csepelen laktunk, amikor 8-9 évesen előbb Malaczkó Istvánhoz, majd Sárfalvi Bélához kerültem. Két év elteltével Árpádföldre költöztünk, ahol egy alaklommal a KSI nyílt napjának hirdetése minket is elért. Számos sportágban kipróbáltak, az öttusázókhoz irányítottak. Barna Gyula bácsi foglalkozott velem is, később pedig Pálvölgyi Miklós vett át bennünket.

– Előbb két-, majd háromtusában is figyelmet keltő részsikereket ért el, ám 1984-ben kényszerű pályamódosítás következett.

– Akkor az volt a szabály, hogy a 18 éveseknek el kellett hagyniuk a KSI-t. Ha nincs ez a szabály, talán végig ott maradok, ez esetben viszont nem ismerhettem volna meg Újpesten közelről Mizsér Jenő bácsit, akit életem egyik nagy nyereményének tartok. 1985-től egészen a 2000-ben volt visszavonulásomig ő volt a szakmai vezetőm, egyben emberi példaképem is.

– Első felnőtt érmét 1987-ben egy csapatbajnoki bronzérem jelentette, majd két évvel később már bajnokcsapat tagja lehetett.

– A nemzetközi mezőnyben 1986-ban sikerült bemutatkoznom. Ekkor Montecatiniben a junior vb-n csapatban első, egyéniben második lettem. A legsikeresebb évem 1991-ben volt, amikor egyéni Európa-bajnoki aranyérmet vehettem át, mellette csapatban és váltóban is mi nyertünk. A világbajnokságon pedig váltóban világbajnokok lettünk,  egyéniben és csapatban is bronzérem volt a jutalmam.

– 1992-ben mégsem lehetett ott a barcelonai olimpián…

– Török Ferenc kapitány megmondta: a szöuli győztes csapatot nem bontja meg, akármit is érek el. Amikor pedig Martinek Janika tüdőgyulladás miatt kiesett, akkor a mögöttem rangsorolt Kálnoki Kiss Attilát állította a csapatba.

– Ön pedig még évekkel később is bizonyított.

– 1997-ben csapatban világbajnokok lettünk,az Eb-n pedig váltóban hoztuk el az aranyérmeket. Csak azt sajnálom, hogy soha nem derült ki: mire lehettem volna képes, ha egy olimpián is lehetőséget kapok?

– Ez már örökké megválaszolatlan kérdés marad. Az viszont tény, hogy 2000-ben még világbajnoki bronzérmet kapott a váltó tagjaként, majd 2001-ben visszavonult.

– 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumban dolgoztam, egészen 2014-ig. Ott rengeteg váltást éltem meg, ugyanennyi főnök alatt dolgozhattam. Utolsó feladatköröm a TAO irodához kötött, ahol számomra túl száraz dolgokkal kellett foglalkoznom. Szerencsésnek mondhatom magamat, amikor mai főnökömmel, Takács Péterrel egy ártatlan beszélgetés végén megállapodtunk, hogy a KSI öttusa szakosztályához szerződök. Itt jól érzem magamat, elfogadnak, tisztelnek, becsülnek, még a tanácsaimat is meghallgatják. Az itt uralkodó családias hangulat pedig számomra mindennél fontosabb.

– Jelenleg mi mindennel foglalkozik?

– Öttusa szakedzői képesítésem is van, amit igyekszem hasznosítani. A napi tevékenységeim során szerkesztem a szakosztály honlapját, szervezem az edzőtáborokat, miként a legkülönfélébb szerződések előkészítése, a megrendelések ügyintézése, a pályázatok előkészítése, a bérek és bérleti díjak intézése is a feladataim közé tartozik. Ezek mellett –  ha időm engedi – régi szenvedélyemnek, a kaszkadőrségnek is hódolok. Ott elsősorban vívásban igyekszem felkészíteni a jelölteket az akcióikra.

– Civilben mit lehet tudni Madaras Ádámról?

– Tizenkilenc éves fiam mellett a második házasságomból négy és fél és kétéves fiaim is vannak. Meggyőződésem, hogy nem a vagyonos emberek a boldogok! Nekem egyébként végig úgy éreztem, hogy a jó Isten fogta a kezemet. Mindig vannak új és még újabb céljaim. Néhány éve például hónapok alatt felkészültem és le is futottam Rómában a maratoni távot. A húszezer lakosú Fóton önkormányzati képviselő vagyok. Bánatomra, egyedül vagyok a merész elképzeléseimmel, amelyek megvalósításával már sokkal előbbre tarthatnánk.

(jochapress / Jocha Károly)

By |2018-03-04T08:53:42+00:00február 28th, 2018|Hírek|0 Comments