Ki volt Gyurta Dániel életében Széles Sándor?

Ki volt Gyurta Dániel életében Széles Sándor?

 

Ki volt Gyurta Dániel életében Széles Sándor?

Olvasom-olvasgatom dr. Sós Csaba úszó szövetségi kapitány nyilatkozatát, amelyben a Gyurta Dániellel volt közelmúltbeli, egyórás beszélgetéséről, a vele való kivételes kapcsolatáról is szól.

Az SzPressz-nek adott nyilatkozatban sok mindenről szó esik. Így természetesen arról is, hogy miként, mekkora üstökösként tűnt fel Dani 12 éves korában, „amikor a 200 mellen 2:19 perccel elképesztő időt úszott. Ebből a srácból lett London olimpiai-, Róma, Sanghaj és Barcelona világbajnoka, aki mindehhez egy 2:07.28-as világcsúcsot is hozzá tett a 2012-es, „ötkarikás” döntőben.”

Az interjúban mondott még egyet, s mást Sós Csaba. Szerintem fontos „apróságok” viszont kimaradtak a kapitány részéről, aki Gyurta történetének „minden mozzanatát egészen közelről láthatta…”

Talán azt is meg kellett volna említenie, hogy Dani 2004-ben, Athénben, alig 15 évesen ezüstérmet nyert a 200 méteres mellúszás döntőjében. De ami még ennél is fontosabb: kinek a munkáját dicséri ez a hatalmas meglepetést okozott második hely?

Tudom, nem „divatos” név Széles Sándoré, aki elég sajnálatos módon „kiitta” magát az életből. Ez egy dolog. Ettől függetlenül meg sem említeni Széles nevét – ez több mint feledékenység! Széles Sándor zsenialitása ugyanis vitán felüli, s ennek az edzőként kivételes képességekkel megáldott embernek a tudása is egyértelműen kellett ahhoz, hogy Gyurta kivételes tehetsége kibontakozhasson. Az ugyanis letagadhatatlan tény, hogy az olimpiai arany- és ezüstéremben, továbbá a világbajnoki címekben a Széchy Tamás iskolájából kikerült zseninek döntő és elévülhetetlen érdemei vannak.

Márpedig ha ez így van, ne legyünk ilyen hirtelen feledékenyek, hiszen még egy éve sincs, hogy Széles meghalt! Idő előtt, elsősorban önhibájából ment el közülünk. E sajnálatos ténytől függetlenül kiemelkedő edzői sikerei tények. Neve nagybetűkkel kerül be a magyar úszósport történelemkönyvébe.

Ne felejtsük hát nevét legalább megemlíteni, amikor Gyurta Dániel sikerei szóba kerülnek. Ez a minimum, amivel az ilyen nagy kaliberű szakembernek tartozunk.

Haló poraiban is!

(jochapress / Jocha Károly)

 

 

By |2018-02-13T14:35:50+00:00február 13th, 2018|Archívum, Hírek|0 Comments