Berkes István professzort beválasztották az Exercise Medicin Nemzetközi Tudományos Bizottságába

Berkes István professzort beválasztották az Exercise Medicin Nemzetközi Tudományos Bizottságába

Berkes István professzort beválasztották az Exercise Medicin Nemzetközi Tudományos Bizottságába.

  1. november 19-25 között a malájziai Langkawi szigetén került megrendezésre a World Conference on Exercise Medicine, amelyen húsz különböző ország jeles szakemberei tartottak előadásokat a fizikai aktivitás és az egészség szoros összefüggéséről. Hazánkat és a Testnevelési Egyetemet professzor dr. Berkes István képviselte meghívott előadóként. Előadásában a fizikai aktivitásnak a magyar lakosság egészségi állapotára gyakorolt hatásáról számolt be.

„Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a Testnevelési Egyetem eredményessége, teljesítménye és törekvése világszerte ismert, ennek köszönhető az is, hogy meghívtak engem erre a konferenciára – mondta érdeklődésünkre Berkes István professzor.

A Malajziában megrendezett esemény középpontjában tehát a fizikai aktivitás állt. Világviszonylatban megállapítható, hogy ennek fontossága nem tudatosult kellőképpen az emberekben, pedig a mozgás számos népbetegség megelőzésében, vagy ha már kialakult, annak gyógyításában hatékony lehetőségnek tekinthető.

„A WHO statisztika kimutatása szerint a fizikai inaktivitás a negyedik helyen szerepel a halált kiváltó okok listáján – hangsúlyozta Berkes István. – A mozgásra nevelés és a mozgással, valamint a sporttal való gyógyítás kapcsán magas szintű bizonyítékokról, eredményekről számoltak be a múlt heti konferencián, nem véletlen, hogy az ezzel kapcsolatos kutatásokat a biztosítók és a sportipar is teljes mellszélességgel támogatja. Hogy mást ne mondjak, van már a világon mozgással gyógyításra szakosodott klinika.”

Az egészségünk minden pénzt megér, elvégre a rendszeres mozgás, a sportolás nekünk, no meg az államnak is kifizetődő. Hiszen ha nem vagyunk betegek, gyógyszerre sem kell költeni.

Sportdiplomáciai sikerként is értékelhető, hogy Berkes professzort beválasztották az Exercise Medicin Nemzetközi Tudományos Bizottságába.

(MET)

By |2017-11-30T10:20:46+00:00november 30th, 2017|Archívum, Hírek|0 Comments