A kick-box célja: kiemelt sportággá lenni!

A kick-box célja: kiemelt sportággá lenni!

Óriási magyar sikersorozatot hozott a november elején, Budapesten megrendezett kick-box világbajnokság, amelyen nem kevesebb, mint tizenöt magyar világbajnoki cím született. Király Istvánnak, a hazai szövetség alelnökének versenyzői a 15 világbajnoki címből tizenhármat szereztek meg.

 

– 1985-ben kezdtem el edzősködni, miután a versenyzői pályafutásom csúcsát egy magyar bajnoki ezüstérem jelentette, amit a 72 kilós súlycsoportban harcoltam ki. Ám igazán én már a nyolc évig tartott versenyzés közben is éreztem, hogy engem ez a lehetőség nem elégít ki. Az első években egyébként még a karatéhoz tartoztunk, Magyarországon hivatalosan 1981-től önálló sportág a kick-box. Én a Hunyadi SE-ben sportoltam, ahol folyamatosan igyekeztem versenyzőtársaimnak átadni a tapasztalataimat, tanácsokkal ellátni őket.

– 1985-től azután csak az edzősködésre fordítja az energiáit.

– Így igaz, a kezdés óta, immár 32 esztendeje ugyanabban a tornateremben, Csepelen, a régi Rákóczi általánosban vagyunk, edzünk és készülünk a mind nagyobb célok elérésére. Az iskola épülete idő közben az Önkormányzat tulajdonába került, de szerencsénkre a tornaterem megmaradt, mi pedig élvezzük az Önkormányzat hathatós támogatását, amelyet éppen a közelmúltban megkötött, hosszú távú szerződés garantál számunkra.

– Mit illik tudni a kick-boxról?

– Szerte a világban rendkívüli népszerűségnek örvend és rohamosan terjed. Jelenleg két és fél millió igazolt versenyzőt tart számon a nemzetközi szövetség, a WAKO, amelynek 124 tagországa van, s amelyek közül 98 az egyes országok olimpiai bizottsága által elismert sportág. A kick-box óriási lépésekkel halad meghirdetett és legfontosabb célja az olimpiai sportágak közé történő bekerülés kiharcolása felé. Ami pedig a hazai dolgainkat illeti, a nem olimpiai sportágak között toronymagasan mi vagyunk a legeredményesebbek, de az olimpiai sportágakkal összevetve is a legjobbak közé tartozunk.

– A kick-boxosokat különösen érzékenyen érintette, hogy Budapest lemaradt a 2024-es olimpia megrendezéséről…

– Ha megkapjuk az ötkarikás játékokat, a kick-box máris a programban tudhatta volna magát. Sajnos a franciáknál nem annyira népszerű a sportág, hogy reálisan várhassuk az események közé történő felvételünket. Négy évvel később, 2028-ban annál nagyobb ennek a valószínűsége. Ha pedig egyszer bekerülünk, aligha ejtenek ki minket onnan egyhamar.

– A jövő tehát ígéretesnek tűnik. Az elmúlt több mint három évtized során rengeteget tettek is ezért a mai elismertségért.

– Mi voltunk 1985-től a Csepeli Kick-Box Egyesület, amelynek nevét 1999-ben azért változtattuk meg Csepeli Szabadidősport Egyesületre, hogy a szabadidős sportolókat is be tudjuk vonni. Mára pedig így alakult a teljes nevünk: Csepel Halker- Királyteam Kickbox Akadémia. Jelenleg immár tizenkét esztendeje mi vezetjük a kick-box klubcsapatok világranglistáját. Az utánpótlásunk is jó: a csepeliek az idei junior Eb-n tíz első helyet szereztek.

– Ez a szkopjei Eb Önnek is komoly sikert hozott.

– Miután 2015-ben bekerültem a WAKO végrehajtó bizottságába, ezt követően idén megválasztottak a WAKO 48 tagállamot számláló európai szövetsége első alelnökének, ami egy rendkívül nagy megtiszteltetés a magyar kick-box és személyem számára egyaránt. Az ír elnökkel, Roy Baker úrral gyakorlatilag ketten irányítjuk az európai szövetséget, ami rengeteg munkával jár.

– A ráfordított munka egyre szebb gyümölcseinek örülhetünk.

– Elég csak azt felemlítenem, hogy a WAKO vezérkara egyhangúlag kijelentette, hogy az itt rendezett világbajnokság nem csak a legnépesebb mezőnyöket vonzotta, de egyben a legjobban megrendezett vb is volt a sportág eddigi történetében. Ezt a hatalmas szervező munkát Galambos Péter elnök úr vezetésével öten (Mórádi Zsolt, Jároszkiewicz Krisztián, Juhász Gábor és jómagam) végeztük el. Erre az eseményre nyolc ország pályázott egy évvel korábban – a szavazáson már az első fordulóban 8-0-s eredménnyel döntöttek Budapest mellett. Túl a szakmai sikeren, ez a vb 12 napon keresztül kétezer embert vonzott Budapestre, ami 24 ezer vendégéjszakát is jelentett. Közgazdász barátainkkal végzett elemzéseink alapján kimondható, hogy a vb összesített bevételei megközelítették a 2,7 milliárd forintot.

– A sikeres lebonyolításhoz óriási erőket kellett megmozgatniuk.

– Ha nincsenek azok a támogatók, akik nagy erőkkel álltak mellénk, nem tudtuk volna biztosítani a feltételeket. Feltétlenül ki kell emelnem három fővédnökünket – dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkárt (EMMI), Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét – és három védnökünket – Schmitt Pált, korábbi köztársasági elnököt, Németh Szilárd Fidesz alelnököt és Simicskó István honvédelmi minisztert – akik az első perctől teljes mellszélességgel álltak az ügy mellé. Bizonyára mind a hatvan, részt vett ország elnökének és alelnökének örök emléke marad, amikor Kövér László meghívására ott lehettek az Országház bemutatásán, majd a Vadász teremben díszvacsorát adott a parlament elnöke a vendégek tiszteletére. Schmitt Pál pedig az igazgató tanácsot látta vendégül, ugyancsak maradandó élményeket szerezve a szerencséseknek. Schmitt úr megígérte, hogy a jövőben még nagyobb erőket mozgósít a kick-box elismertetése és támogatása érdekében.

– Ez a sportág meg is érdemli az elismerést és a támogatást, erre az évek során sokszorosan rászolgáltak.

– Feltétlenül említést érdemel az a sportintegrációs program, amelyet 2010-ben terjesztettünk az EU 27 tagállama illetékesei elé Gödöllőn, amelynek fő törekvése a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásának folyamatos elősegítése.

– A világbajnoki címek megalapozóiról, a csepeliekről még nem esett szó.

Mintegy kétszáz tanítványom van, akikkel hat edző foglalkozik. Jómagam szakedző és mesteredző is vagyok, de valamennyi segítőm rendelkezik edzői minősítéssel. Most éppen öt, fiatal kollégát iskoláztunk be a TF-en újra indult szakedző képzésre. Egyébként Csepelen mindenki társadalmi munkában dolgozik, a klub történetében még senki nem vett fel edzői fizetést. Olyannyira szűkösek a Magyar Kickbox Szövetség lehetőségei, hogy még saját irodára sincs pénzük.

– A 15 világbajnoki címet hat szakágban nyerték a versenyzőik.

– Ebből 13 a csepeliek nyakába került. Ez nagy öröm számomra, hiszen az országban 80 klubban 7900 igazolt versenyzőt tartunk nyilván, akikkel minimum 250 edző foglalkozik. A mi versenyzőnk a tízszeres világbajnok Mórádi Zsolt, a kilencszeres aranyérmes Kondár Anna, az ugyanennyi elsőséggel büszkélkedő Jaroszkiewicz Krisztián is. Őket további világbajnokaink követik, így Veres Richárd (6), Veres Roland (5), Hanicz Nelly, Murvai Lívia, Busa Gabriella, Nagy Henrietta és Kovács Betty 1-1 aranyérem tulajdonosa. Valamennyien az én tanítványaim.

– Ezt a sok év óta tartó sikersorozatot miként lehetne kamatoztatni?

– A szövetség egyetlen és nem titkolt vágya, hogy nem olimpiai sportágként bekerüljünk a kiemelten támogatott sportágak közé. Sokak szerint ez egy „meredek” vállalkozás. Mi viszont azt mondjuk: az eredményeink alapján a helyzetünk egyáltalán nem reménytelen!

– Van még valami, ami teljessé tenné ezt a bemutatkozást?

– Igen. négy gyermekem van, s a feleségem, Király Anita nélkül sokrétű feladataimat nem tudnám ellátni.

(jochapress / Jocha Károly)

By |2018-03-12T11:57:51+00:00március 4th, 2018|Archívum, Hírek|0 Comments