Orendi Mihály minden helyzetben feltalálja magát

Orendi Mihály minden helyzetben feltalálja magát

Orendi Mihály minden helyzetben feltalálja magát

 

Különlegesnek, de egyedinek is lehet nevezni azt a pályát, amit az idén 70 esztendős Orendi Mihály futott be a magyar és a nemzetközi sport berkeiben. Önmagában már az sem magától értetődő dolog, hogy sikeres debreceni projektjeit – mint a cívisváros sportcentrumának ügyvezetője – egytől-egyig tősgyökeres nyíregyháziként építette fel.

A költözködésről lemondva másfél évtized leforgása alatt szerény számítások szerint is 220-250 ezer kilométert ingázott, ezzel a teljesítménnyel akár négyszer is körbe autózhatta volna a Földet. Ma sem a 70 évesek életét éli, mi több, felelős tiszteket betöltve tevékenykedik. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója és elnökségi tagja, idei megválasztását követően pedig a Magyar Olimpiai Bizottság téli sportokat képviselő alelnöke.

Egy jól összeválogatott szakmai csapat élén, amelyet mindig lelkes önkéntesek egészítettek ki, 21 világ- és Európa-bajnokság, és egy világkupaverseny húzós akadálypályáját sikerült botlás nélkül teljesítenie. Soha nem ellenszélben, mert erős hátteret biztosítva mindvégig ott állt mögötte, vagy a szervező bizottság társelnökeként közvetlenül mellette Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere.

„Könnyű dolgom ugyan soha nem volt, de kétség kívül előnyt jelentett egy sportszerető városatyát mögöttem tudni, akinek a polgármesteri évei alatt épült fel az atlétikai és a labdarúgó stadion, a Főnix Csarnok, a városi uszoda és a jégcsarnok. A szakmai munkába soha nem szólt bele, és még azt is rám hagyta, hogy kikre bízom a szervezés feladatait”

– nyilatkozta Orendi Mihály az SzPress Hírszolgálatnak.

Minden verseny – könnyebb és nehezebb – kedves volt a számára, különösen viszont kettő: a 160 nemzet sportolóit felvonultató 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság, a mutatós stadion pályaavatójával, valamint a 2007-es rövid pályás úszó Európa bajnokság.

„Az előbbi volt számomra, de valójában az egész Debrecennek is a nagy első, ahol Gyulai Istvánnal, példaképemmel és tanítómesteremmel dolgozhattam együtt. Benne nem csupán a szebb napokat is megélt IAAF főtitkárát tiszteltem, hanem egy nagy tudású és segítőkész embert. Csak később jöttünk rá, hogy „kölyökként” ott volt az indulók között a már akkor is villámgyors jamaikai Usain Bolt, aki az idén nyolcszoros olimpiai, és 11-szeres világbajnokként vonult vissza. Parádés volt az úszók debreceni felvonulása is, a közönség kedvenceként Cseh László aranyérmes mesterhármast mutatott be két világcsúccsal „fűszerezve”, Gyurta Dániel pedig mély hullámvölgyből kilábalva újra győzni tudott a 200 mellen, ráadásul Európa-rekordot javítva.”

Orendi és csapata különleges rekordot állított fel, amikor 2012-ben az anyagi nehézségre hivatkozó Antwerpen helyére beugorva 96 nap leforgása alatt készítette elő az újabb úszó Európa-bajnokságot!

„Egy évvel korábban hasnyálmirigy-gyuladással kerültem kórházba, mi tagadás, majdnem rámentem. Tizenöt kilót kellett leadnom, étrendet változtatni és jobban vigyázni magamra. Meg is tettem, ám a 2012-es úszó Európa-bajnokság negyedik napján meg a nyaki ütőerem kezdett el csúnyán rakoncátlankodni. Szerencsémre Pikó doktor és az orvostársai ezen a bajon is átsegítettek, egy speciális pacemaker azonban az óta is a mellkasomban „őrködik”… Nem tiltottak el a mozgástól, sőt azt tanácsolták, hogy bátran fussak és tornásszak, mert pontosan ez kell nekem. Most is ehhez igazodok.”

A sikeres versenyrendezéseknek, de a Debrecennek dicsőséget szerző Risztov Éva olimpiai győzelmének is köszönhetően 2012 decemberében a Magyar Úszó Szövetség általános alelnökének választották meg. Három évvel később májusban csak azért mondott le, mert a korcsolyázó szövetség elnöke segítségül hívta, amit elsősorban azért nem utasított vissza, mert a felkérő ezúttal is Kósa Lajos volt.

„A sportág pályája felfelé ível, vannak olyan versenyszámok, amelyekben egyre közelebb kerülünk a világ élvonalához. Ennek az újabb megbízatásomnak is köszönhető, hogy bekerültem a MOB vezérkarába, ahol mindent elkövetek annak érdekében, hogy a téli sportok még több támogatást és lehetőséget kapjanak.”

– mondta befejezésül Orendi Mihály.

(SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter)

By |2017-11-10T20:31:44+00:00november 10th, 2017|Archívum, Hírek|0 Comments